Hogyan csökkentheti harmadával autója fogyasztását

 

Nehéz idők járnak,

ilyenkor minden kiadásra figyelni kell.

A modern technika, az üzemanyag-spórolós befecskendezős motor sem elég a takarékossághoz. Legnagyobb részt a sofőrön, illetve vezetési stílusán múlik, mennyit fogyaszt az autó – írja a HVG.

Az ADAC német autóklub hasznos tanácsaiból idézünk egy párat, melyek betartásával nemcsak a környezetet, de pénztárcáját is védeni lehet, és akár harminc százalékkal is csökkenteni a fogyasztást.

Az alapszabályok a következők: viszonylag kis gázzal induljon, hamar váltson magasabb fokozatba, majd a lehető legkisebb fordulatszámmal tartsa a sebességet. Nézzük, mit jelent ez pontosan:

1.) A motor indításakor ne adjon gázt!

2.) Indulás után azonnal váltson kettesbe!

3.) Háromnegyedig nyomja ki a gázpedált, és így gyorsítson!

4.) Időben váltson magasabb fokozatra!

5.) Ne váltson vissza addig, míg a motor bírja a lassabb tempót!

6.) Ezeket a tippeket lakott területen és lakott területen kívül egyaránt érdemes megfogadni. Ha pedig emellett még előrelátóan, figyelmesen vezet, és elkerüli a hirtelen fékezéseket, még több üzemanyagot spórolhat. Minden erőteljes fékezés, majd az azt követő ismételt gyorsulás rengeteg felesleges energiát igényel. Az előrelátó vezetés pontosan azt jelenti, hogy a sofőr betartja a követési távolságot. Így amikor az előtte haladó fékez, van ideje nyugodtan lelassítani, és nem kell erőteljesen fékeznie.

7.) Ha a gépkocsi egyenletes terepen halad, ne nyomja ki a kuplungot, hanem hagyja működni a motorféket. Az üzemanyag-befecskendezős motoroknál ilyenkor azonnal leáll ugyanis az üzemanyag-ellátás, és a motor egy csepp benzin fogyasztása nélkül fékezi le az autót. Kinyomott kuplunggal azonban továbbra is fogyaszt az autó.

8.) Sok üzemanyagot pazarol el, ha álló helyzetben is járatja a motort: például piros lámpánál, dugóban vagy éppen sorompónál. Ez persze azokra az esetekre vonatkozik, amikor a várakozási idő meghaladja az egy percet. A motor leállítása ma már nem terheli meg különösebben sem az autót, sem a használóját. Arra azonban vigyázzon, ne tartsa fel ezzel még jobban a közlekedést, és ne okozzon az állandó újraindítással még nagyobb dugót!

Az ajánlások értékesek és kis odafigyeléssel megtanulhatók… Ma reggel már így próbáltam vezetni és két anyázós gyorshajtó “Fittipaldi” kommentárja után a komputer visszajelzését lestem. A pillanatnyi mérések pozitívek voltak.

Talán elkezdek egy újabb autóhoz egy újabb önerőt gyűjteni ebből a megtakarításból…?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>